Yeni Göç Yasası

Yeni Göç Yasası Hakkında

AB vatandaşı olmayanlar için, Schengen vizesi almak oldukça çok zor ve uğraştırıcı olabiliyor. Ancak hem Almanların, hem Türklerin hem de Dünya vatandaşı olan herkesin yararlanabileceği alternatif yollar da bulunuyor. Bunlardan biri de “Yeni Göç Yasası” olarak belirtilen “Nitelikli İş Gücü Vizesi” olarak belirtiliyor.

Almanya’nın süreci kolaylaştırmak istemesinin en temel nedeni ise şu şekilde açıklanıyor. Almanya’da çok fazla iş kolu ve üretim alanı bulunuyor. Ancak Alman nüfusu yaşlandığı için, Almanya yeni göçmenlere ve genç insanlara ihtiyaç duyuyor. İş akışının bozulmaması, üretimin ve ticari faaliyetlerin devam edebilmesi, iş süreçlerinin yavaşlamaması için genç çalışanlar aranıyor. Almanya’nın kendi vatandaşları yaşlandıkları için, Almanlarla birlikte çalışmaya devam edemiyorlar. Bu nedenle de nüfusları daha genç olduğu için, AB üyeliği bulunmayan ülkelerden gelen iş başvurularını değerlendiriyorlar.

Almanya’ya çalışmaya gidebilmek için bir yaş sınırlanması bulunmuyor. Türkiye’de emekli olup, 55 yaşına gelmiş bir kişi de iş bulabildiği takdirde Almanya’ya gidebiliyor. Ancak bu noktada bilinmesi gereken bazı gerçekler bulunuyor. 20 yaşında bir başvuru sahibi ile 55 yaşında Almanya’ya gitmek isteyen kişinin kabul edilme şansı aynı olmuyor. Yaş yükseldikçe, iş bulma şansı azalıyor.

Almanya’da birçok sektörde istihdam alanı bulunuyor. Doktor, hemşire, tır şoförü, kasiyer, turizmci gibi birçok meslekte iş bulma şansı yer alıyor. Almanya’da çalışmak için aranan kişi sayısı 1,5 milyon olarak belirtiliyor. Bu da büyük bir rakama ve büyük bir iş bulma potansiyeline işaret ediyor. Bu nedenle Avrupa’da çalışmak isteyen kişilerin ilk başvuru yapmaları gereken ülke Almanya olarak gösteriliyor.

Almanya’ya Yeni Göç Yasasından yararlanarak gitmek isteyenler için, iş bulmadan Schengen vizesi almanın yolları aşağıdaki şekilde açıklanıyor.

Almanya’ya gittikten sonra 6 ay içerisinde iş bulmanız gerekiyor. Almanya size 6 aylık bir süre veriyor. Genel olarak iş bulma süreçlerinde bakıldığında, 6 ay oldukça uygun bir zaman aralığını işaret ediyor. Ancak bu noktada Almanya sizin orada iş arayıp, aramadığınızı görmek istiyor. örneğin Danimarka’da bu işleyişi uyguluyor. İşini kaybeden kişilere, yeni iş başvurusu yaptın mı? Diye soruyor. Almanya’da da bu 6 aylık süreçte, ret cevabı alsanız da, iş başvurusunda bulunduğunuzu ispatlamanız gerekiyor.

Almanya’nın bunu yapma nedeni, Yeni Göç Yasasından yararlanarak gelenlerin, sadece gezmek için değil, ciddi anlamda iş arayışında olup, olmadıklarını tespit etmesi olarak gösteriliyor. Bu nedenle Almanya’da geçirilen bu 6 aylık sürecin, ciddiye alınması ve sürekli iş başvurusunda bulunulan bir süreç olması gerekiyor.

Nitelikli İş Gücü Vizesi” tam olarak aktif şekilde istihdam olmanızı kolaylaştıran bir vize türü olarak açıklanıyor.

Nitelikli İş Gücü Vizesi Başvuru Şartları Nelerdir?

  • Bu vize türünde de, standart Scgenhen vizesinde olduğu gibi istenilen belgelerin tamamlanması gerekiyor. Bu belgeler arasında kimlik fotokopisi, Pasaport bilgileri, sabıka kaydı gibi evraklar bulunuyor. Bunun yanında iş deneyimlerini gösteren belgelerin de hazırlanması gerekiyor. Vize başvuruları konsolosluklar tarafından kabul ediliyor.
  • Nitelikli iş gücü vizesinden yararlanmak isteyen ancak Üniversite mezunu olmayan kişiler, yaptıkları işle ilgili belgelerini, sertifikalarını sunması gerekiyor. Yapılan işle ilgili yetkinliğin ispatlanması için bu belgelere ihtiyaç duyuluyor. Bu vize başvurusunda her şeyin somut olarak sunulması isteniyor. Mesleklerinde minimum 2 / 3 yıllık deneyimi olan kişilerin şansı daha fazla oluyor.
  • Başvuru sahiplerine ait belgelerin Almanya tarafından da kabul edilmiş olması gerekiyor. Denklik ile ilgili konuların araştırılması tavsiye ediliyor. Ayrıca tüm belgelerin Almancaya tercüme edilmesi büyük önem taşıyor. Belgeler Türkçe sunulduğunda, direk reddedilme ihtimali bulunuyor.
  • Almanya’ya gittiğinizde, 6 aylık iş bulma sürecinde, kendinizi finanse edebilmeniz ve bunu kanıtlamanız gerekiyor. Bu nedenle başvurularda banka bilgileri, hesap ekstreleri, dekontlar isteniyor. Bu süreçte tüm bu konularla bireysel olarak ilgilenmek oldukça zorlayıcı olabiliyor. Profesyonel bir Danışmanlık şirketinden hizmet almak, süreci kolaylaştırmak açısından tavsiye ediliyor.
  • Almanya’da iş bulma sürecinde, her kişinin haftada 10 saat yasal çalışma izni bulunuyor. Minimum 12 Euro olan çalışma saat ücreti ile 10 saat çalışıldığında, temel giderler için bir kaynak yaratmak da mümkün hale geliyor. Ayrıca; Üniversite öğrencileri yada dil öğrenimi için Almanya’ya giden kişiler de bu 10 saatlik yasal çalışma hakkından yararlanabiliyor.

 

Almanya’daki iş istihdamları, düzenli olarak “Federal İş İstihdam Bürosu” tarafından yayınlanıyor. Kişiler bu süreçte bürolarla iletişime geçerek, diplomalarına ve iş deneyimlerine en uygun fırsatları değerlendirebiliyor. Unutulmaması gereken en önemli noktalardan biri de, Almanya’da sadece okumuş olduğunuz Üniversite diplomasına yada ustalık belgenize uygun işlerde çalışabileceğinizdir. Almanya’da tüm işleyiş resmi belgeler üzerinden yürütülmektedir.

Nitelikli İş Gücü Vizesi ile Almanya’ya gitmek isteyen kişilerin merak ettikleri konuların başında, bu süreçte en kolay ve en az masraflı kalacak yer bulma konusu geliyor. Bu noktada Airbnb, Hostel yada paylaşımlı ev gibi seçenekler, iş bulma sürecinde kişileri yeni bir ev tutma masrafından kurtarıyor.

25 yaşından küçük olan öğrencilerin Almanya’da staj yapabilmeleri için de iş başvurularında B1 seviyesinde dil bilgisi kriteri aranıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Phone
Email
WhatsApp
WhatsApp
Phone
Email
This site is registered on wpml.org as a development site.